Na kratko o dejavnostih, ki jih izvajamo: logo

Zelo pomembno poslanstvo našega društva so prevozi oseb od vrat do vrat.

V okviru društva Sožitje Škofja Loka že osmo leto poteka klub staršev, ki je zasnovan kot študijski krožek.

Društvo Sožitje Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Žiri je vključeno v Specialno olimpijado za osebe z motnjami v duševnem razvoju s sedežem na Zvezi Sožitje v Ljubljani.

V Septembru 2011 smo ustanovili folklorno skupino pod imenom Jelčki, ki pridno vadi na 14 dni.

Prav tako ne gre brez pripravljenosti in dobre volje prostovoljcev.

Odbor za obiske na domu v štiriletnem mandatu predsednika društva Sožitje enkrat mesečno v popoldanskem času opravi obiske v določenih občinah.

Zveza Sožitje Slovenije vsako leto organizira vrsto programov za tabore.

Odbor za prireditve pripravlja družabna srečanja članov društva: piknike, novoletna srečanja, vikend seminarje in druga srečanja.

Več o dejavnostih pa si preberite v spodnjih zavihkih.

< [/av_textblock] [/av_one_half]

PREVOZI

PREVOZI OSEB

Zelo pomembno poslanstvo našega društva so prevozi oseb od vrat do vrat, katere opravljamo že od leta 1991.

Z letom 2016 smo pridobili dve novi vozili renault master bus 16+1, za lažjo izvedbo prevozov.

Organizacijo prevozov vodi gospodarski odbor društva, ki skrbi za kadre, nabavo vozil, kot tudi za finančno poslovanje.

Naši prevozi so namenjeni osebam z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, ki so vključene v naslednje ustanove:

  • Razvojni vrtec Škofja Loka,
  • OŠ s prilagojenim programom Jela Janežiča Škofja Loka,
  • Varstveno delovni center Kranj – enota Škofja Loka in Kranj,
  • Zavod za cerebralno paralizo SONČEK Kranj in
  • Zavod Korak Kranj.

Dnevno zagotavljamo vključevanje in sodelovanje v vsakdanjem življenju ter s tem omogočamo varstvo, izobraževanje, zaposlovanje, enake možnosti pri vključevanju, skrb za dobro počutje in sprejetje.

Zaradi zagotavljanja varnosti med samim prevozom prosimo starše za kakršnekoli nove informacije o našem potniku. Hkrati pa se staršem zahvaljujemo za vsakodnevno potrpežljivost in razumevanje glede na razmere na cestah.

SREČNO POT, BREZ NEZGOD!

Prevozi 002
Julij sept 12 027
Julij sept 12 019
2016_01_11_renault_master_bus04
[/av_tab]

KLUB STARŠEV

KLUB STARŠEV

Klub staršev deluje v okviru društva Sožitje Škofja Loka že šesto leto. Zasnovan je kot študijski krožek, kjer se zbiramo ljudje, ki se želimo družiti, se česa novega naučiti o določeni temi in narediti nekaj koristnega zase in za druge.
Osnovni namen Kluba je druženje staršev otrok s posebnimi potrebami in ostalih ljudi dobre volje. Srečujemo se ob četrtkih na 14 dni od 18 ure dalje, za dve uri.
Imamo prostovoljko, ki se v času druženja posveča otrokom, da se starši lahko sproščeno družimo, ustvarjamo in pogovarjamo.
Vsebino srečanj vedno dorečemo skupaj. Na srečanjih potekajo različni pogovori, ki se dotaknejo prav vsakogar izmed nas :
• o stiskah in težavah posameznikov,
• o novostih in »zastarelostih« na področju zakonodaje,
• o aktualnih dogajanjih v šoli , VDC, -ju, …
• o učinkovitem razgibavanju telesa,
• o predavanju zdravega načina življenja in vzgoji otrok,
• o oblikovanju gline, izdelovanju adventnih venčkov, izdelovanju darilc za udeležence novoletnega srečanja društva
• pred veliko nočjo vedno izdelujemo butarice, za božič adventne venčke
• itd.

Veliko pozornost namenjamo tudi zabavnim srečanjem kot so praznovanja rojstnih dni, izleti v bližnjo okolico in dlje, kjer se razmahne tudi ustvarjalnost udeležencev.
Seveda pa se vsak sam odloča, koliko in kako bo sodeloval: kot opazovalec, pripovedovalec vicev, brenkalec na kitaro, pevec ali kako drugače.
Material, ki ga uporabljamo je večinoma odpadni ali podarjen, tako da se še naprej priporočamo. Prav tako pa nam pogosto po nižji ceni nudijo usluge tudi razni mojstri.
Želimo si še večjega obiska, a je pogosto težava ravno oddaljenost od Škofje Loke. Odprti smo za novosti in ideje, hkrati pa lepo vabimo vse, ki si želijo naše družbe.
Zapisala: Anka Medja, mentorica študijskih krožkov

Klub staršev zaključek 13 022 Klub staršev zaključek 13 014  klub staršev oo3 klub staršev 002


ŠPORT IN REKREACIJA

ŠPORT IN REKREACIJA

Društvo Sožitje Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Žiri je vključeno v Specialno olimpijado za osebe z motnjami v duševnem razvoju s sedežem na Zvezi Sožitje v Ljubljani. V specialno olimpijado Slovenije je vključenih približno 70 članic; to so šole s prilagojenim programom, zavodi, društva in varstveno delovni centri v Sloveniji.
V različne športne aktivnosti je vključenih okrog 1500 posameznikov.
Iz našega društva Sožitje Škofja Loka je vključenih 72 tekmovalcev in 5 trenerjev. Tekmujejo v naslednjih disciplinah:
– atletika
– plavanje
– smučanje
– kolesarstvo
– namizni tenis
– košarka
Tekmovanja SOS so: mitingi, regijske igre, državne igre, evropske igre in svetovne igre.
Naši tekmovalci so od leta 1992 odkar smo postali člani SOS, na različnih nivojih tekmovanj dosegli veliko dobrih rezultatov in medalj.
Najbolj pomembno pa je, da jih šport druži in spodbuja k telesni aktivnosti, ki so jo s svojo prizadetostjo še kako potrebni.

Areh 2012 007       Plavalni miting 09 046  Slovenj Gradec 2012 010    tenis 01


FOLKLORA

FOLKLORA

Folklorna skupina društva je bila ustanovljena leta 2011. Program plesov, ki se jih skupina uči je predlagal strokovnjak za folklorne plese. Vaje folklorne skupine  se izvajajo vsak četrtek od 12 ure naprej za 2 šolski uri naenkrat.. Skupina  vadi v učilnici osnovne šole Jela Janežiča v Škofji Loki pod vodstvom g. Mohoriča. G. Mohorič je zelo dober poznavalec folklornih plesov saj je tudi sam bil član folklorne skupine. Na harmoniki jih spremlja izkušen glasbenik –  Maks Košenina.

Pri folklorni skupini sodeluje tudi harmonikar, ki je oseba z motnjami  v duševnem razvoju in zelo talentiran glasbenik, kar celotni skupini daje še poseben pečat.

Sodelovanje v folklorni skupini je namenjeno vsem osebam z motnjami v duševnem razvoju, ki imajo  rade ples  in so ga  motorično sposobne izvajati. Starostne omejitve ni.

S svojimi plesi se predstavljajo na številnih prireditvah ter se udeležujejo plesnih tekmovanj.

Vsi željni plesa in zabave lepo vabljeni!

IMG_5246IMG_5241IMG_5240IMG_5235IMG_5234IMG_5233


PROSTOVOLJSTVO

PROSTOVOLJSTVO

Brez pripravljenosti in dobre volje prostovoljcev, ki nam pomagajo bi težko izvedli programe različnih letovanj, športne in rekreacijske aktivnosti, predavanja in različne delavnice.

Vabimo moške in ženske, ki imajo voljo in srce pomagati. Veseli bomo vaše pomoči. Pokličite ob ponedeljkih in sredah od 9 do 12 ure, se zglasite osebno ali na tel.: 04-620-80-22 ali pa se prijavita na e-mail: info@sozitje-skofjaloka.siŠpadiči 2010 126 božiček 2014 327Savudrija 09 263


OBISKI NA DOMU

OBISKI NA DOMU

Odbor za obiske na domu v štiriletnem  mandatu predsednika društva Sožitje enkrat mesečno v popoldanskem času opravi obiske v naslednjih občinah: Škofja Loka, Železniki, Gorenja vas, Žiri, Medvode in Vodice.

Vsem se lepo zahvaljujemo za topel sprejem.


LETOVANJA

LETOVANJA

Zveza Sožitje Slovenije vsako leto organizira vrsto programov za tabore vseživljenjskega učenja oseb z motnjami v duševnem razvoju in izobraževanje in usposabljanje družin.
Programi vseživljenjskega učenja so tabori z zelo različnimi aktivnostmi: doživljajski tabori, računalništvo, taborjenje, življenje na kmetiji, zimovanje, športni, pohodništvo, konjeništvo, ples, pevsko glasbeni tabor, dramski, lutkovni tabor. Teh taborov se udeležijo osebe z motnjami v duševnem razvoju same. Biti morajo starejši od 18 let. SOŽITJE Škofja Loka zagotovi spremljevalce.

Programi izobraževanja in usposabljanja družin so trije: štiristopenjski cikel izobraževanja družin, vikend seminar in program ohranjanja psihofizičnega zdravja družin. Teh programov se udeležujejo osebe z motnjami v duševnem razvoju skupaj s starši, brez starostnih omejitev.

Letovanje s spremstvom za osebe z motnjami v duševnem razvoju vsako leto organizira tudi društvo SOŽITJE Škofja Loka in zagotovi spremljevalce. Tudi tukaj ni starostnih omejitev.

Špadiči 09 144 Špadiči 09 056 Savudrija 09 267 Špadiči 2010 142


PRIREDITVE

PRIREDITVE

Odbor za prireditve pripravlja družabna srečanja članov društva: piknike, novoletna srečanja, vikend seminarje in druga srečanja. Brez njihove dobre volje in pripravljenosti za delo, naša srečanja ne bi bila tako dobro obiskana.

Hvala vsem in vsakemu posamezno!

Piknik 09 001Letne igre JJ 2011 015 Božiček 2010 017DSC01244


[/av_tab_container]