Plavamo z društvom Sožitje Škofja Loka

Društvo Sožitje Škofja Loka vsako leto organizira plavanje za osebe s posebnimi potrebami na bazenu v Stari Loki. Ure plavanja potekajo vsako soboto, vodi pa jih Pajo Cakići. Letos sem se sama kot prostovoljka pridružila uram plavanja, da bi si pridobila izkušnje, saj se kot specialna pedagoginja zavedam prednosti gibanja v vodi za osebe s posebnimi potrebami. Plavanje je odlična oblika vadbe za ljudi vseh starosti in sposobnosti. Za posameznike s posebnimi potrebami je lahko plavanje edinstvena priložnost, da izkusijo svobodo gibanja, neodvisnost in izboljšanje splošnega zdravja.

K gibanju v vodi in prilagajanju na vodo smo v letošnjem letu spodbudili otroke, ki obiskujejo razvojni oddelek Vrtca Škofja Loka. Gibanju v vodi se je pridružil petletni deček Matej. Matej je v novembru prišel na bazen vesel in navdušen, ko pa je preoblečen stal pred bazenom, ga je prevzel strah pred vodo in ni hotel iti niti po stopnicah v bazen. Prek igre z žogo smo ga najprej pripravili do tega, da se je usedel na stopnice, ki vodijo v bazen, potem pa smo ga postopoma prek različnih iger in z različnimi pripomočki za igro in gibanje v vodi spodbujali in mu pomagali k vedno večjemu napredovanju.

Tekom naših sobotnih srečanj na bazenu v Stari Loki smo se gibali v vodi, plavali, se družili in smejali. Cilji gibanja v vodi so gibanje in razgibavanja, razvijanje ljubezni do gibanja in športa v vodi in tudi v splošnem. Nadalje je cilj učenje različnih gibanj v vodi in seveda plavanja. Poleg tega pa ne smemo pozabiti na sproščenost, na veselje ob gibanju v vodi, na motivacijo in zabavo. Deček Matej je ob sobotah zelo rad prihajal in skozi srečanja je tudi zelo napredoval na področju gibanja v vodi. V plitkejšem delu bazena, kjer je lahko stal, je hodil pod črvom iz pene, zapeli smo kakšno pesem in ob njej zaplesali v krogu, podajali smo se z žogo. Postopoma smo pri dečku razvijali tudi občutek plovnosti in drsenja v vodi. Nudili smo mu podporo z rokami in penastim črvom ali blazino ter ga vodili po bazenu. Po nekaj mesecih je celo skočil v vodo, kjer ga je nekdo ujel.

Prek zabavnih iger, ki motivirajo otroka in mu omogočajo sproščenost, se otrok uči hitreje in premaguje svoj strah. Zelo je pomembno, da se ima otrok pri gibanju v vodi lepo, da uživa in je sproščen. Sicer ne bomo dosegli želenih rezultatov, lahko se nam celo zgodi, da bo otrok nazadoval.

Vedno damo prednost otrokovemu počutju in njegovim potrebam, pred programom. Pomembno je, da si naredimo načrt in pripravimo program: dejavnosti, ki jih bomo z otrokom izvajali v bazenu. Dejavnosti izberemo na podlagi otrokovih sposobnosti in spretnosti ter ciljev, ki smo si jih zastavili. Potem pa je pomembno, da smo prilagodljivi in program prilagodimo glede na to, kako se otrok odziva, kako se počuti, včasih je potrebno, da kakšno lažjo oziroma preprostejšo vajo izvajamo dlje časa, da se vrnemo en korak nazaj. Spet drugič, ko zaznamo, da je otrok pripravljen, ga lahko potisnemo še en korak naprej, naredimo še eno težjo vajo. Pri vsem tem je zelo pomembno, da otroka pohvalimo, da otrok ve, da mu gre dobro, da ve, da je njegov trud prepoznan. Povemo mu »bravo«, »super si«, damo mu petko, se smejimo z njim.

Plavanje ponuja številne prednosti za osebe s posebnimi potrebami, vključno s fizičnimi, psihičnimi in socialnimi koristmi. Nekatere fizične koristi vključujejo večjo moč, izboljšano kardiovaskularno vzdržljivost, večjo gibljivost in izboljšano koordinacijo. Plavanje je vadba z majhnim učinkom, kar pomeni, da je nežnejša do sklepov in lahko pomaga ublažiti bolečino in nelagodje, povezano z nekaterimi motnjami. Na psihološkem področju lahko plavanje zagotovi občutek svobode in neodvisnosti ter izboljša posameznikovo samozavest in samospoštovanje. Plavanje je lahko tudi odličen blažilec stresa ter način za izboljšanje razpoloženja in splošnega počutja. Na socialnem področju plavanje ponuja priložnost za povezovanje z drugimi in ustvarjanje odnosov prek skupnih izkušenj.

Zapisala: Klara Kavčič, razvojni vrtec Škofja Loka